Terapija cvetnim esencijama - EQ Centar
bahove kapi, edvard bah, bahove cvetne esencije, aromaterapija, svetne esencije, cveće, cvetna terapija, sterilitet, infertilitet, neplodnost, vantelesna oplodnja, psiholoski aspekti steriliteta, lecenje neplodnosti, lecenje steriliteta, psihologija, psihoterapija, savetovanje, partnerski odnosi, partnerstvo, ljubav, porodica, brak, roditelji, roditeljstvo, psiholog, psihologija, psihoterapeut, psihoterapija, psiholosko savetovanje
350785
page-template-default,page,page-id-350785,theme-moose,eltd-cpt-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Terapija cvetnim esencijama

Bahove cvetne esencije

poveži se sa prirodom

Zdravlje zavisi od usklađivanja sa našom dušom.

dr Edvard Bah

Esencije dr. Edwarda Baha zasnivaju se na uticajima vibracija biljaka na čoveka. Osnova Bahovih kapi jeste energija. Sve u Univerzumu se sastoji od energije. Energija se sastoji od jednog oblika elektromagnetskih, kao i drugih, malobrojnih, vibracija.

 

Svaki atom ima svoju vibraciju. Važna karakteristika vibracija jeste frekvenca. Postoje vibracije koje možemo registrovati svojim čulima, a postoji mnogo onih koje ne možemo osetiti.

 

Energija koja se obrađuje u holističkoj medicini naziva se životnom energijom (Qi). Životna energija ima ulogu u jačanju samoisceljenja organizma, kako bi telo odgovorilo zahtevima svakodnevnog života. Ukoliko nema dovoljno energije nastaju blokade. Životna energija se prožima u obliku vibracija i kreće se: u auri, u energetskim putanjama koje prelaze preko celog tela (meridijani) i u energijskim centrima, čakrama koji prekrivaju celu površinu tela u različitim veličinama.

 

Uzrok svake bolesti nalazi se u duhovnoj sferi, u podsvesti i emotivnim blokadama koje u nama stvaraju iskrivljene slike stvarnosti, tj. pogrešna gledišta prema sebi, okolini i ljudima u njoj. To se tokom vremena odražava na nivou organizma u obliku raznih telesnih oboljenja.

 

Terapija cvetnim esencijama otvara put ka samospoznaji i vodi nas u dubine naše duše. To je put koji vodi preko ublažavanja i otklanjanja psihičkih i fizičkih simptoma do realizacije naših neiskorišćenih potencijala.

 

Ovaj holistički pristup zdravlju, bolesti i lečenju zasnovan je na konceptu savršenog Jedinstva svih stvari, i Jedinstvenosti svakog sistema unutar njega. Svako od nas nalazi se na svom jedinstvenom i neponovljivom putu kroz život, a stanje u kojem nam je zdravlje u svakom trenutku treba da nam služi kao parametar koji pokazuje stupanj do kojeg smo na tom putu stigli. Svaki simptom, bilo da je telesni, umni ili duhovni, šalje nam određenu poruku, a na nama je da te poruke uočimo, prihvatimo i iskoristimo na pravi način. Svaki proces izlečenja je potvrda naše celovitosti.

 

Sa ove tačke gledišta, lečenje Bahovim kapima može se posmatrati i kao „lečenje uspostavljanjem harmonije u našoj svesti“ . Cvetne esencije uspostavljaju kontakt i ravnotežu sa čitavom celinom, pravim izvorom naše energije, i to na mestima koja predstavljaju prekretnice ličnosti u kojima životna energija može biti pogrešno kanalisana ili blokirana.

 

Unosom snažne energije prirode u naše telo, pomažemo i jačamo naše energetsko telo i doprinosimo psihoemotivnom rasterećenju organizma.

Kako deluju Bahove cvetne esencije?

Cvetne esencije deluju kao katalizator, uspostavljajući kontakt između duše i Ličnosti na mestu gde je kontakt prekinut, uspostavljajući harmoniju u duši. Duša ponovo može da komunicira sa Ličnošću i život se vraća u tačku u kojoj su nesklad i rigidnost prevladale. Ili kako je Edvard Bah rekao:

“Čovek ponovo postaje svoj tamo gde je to prestao da bude. Ličnost, zarobljena u zbrci i restrikcijama koje su i previše ljudske, ponovo nalazi svoj put do vrlina ili osobina duše koje donose harmoniju i daju smisao našem postojanju na ovoj planeti.”

 

Osnovni princip ove metode je samopomoć (self help), jer birajući lekove idemo ka samospoznaji. Tako učimo o sebi, o svojim reakcijama, osećanjima, strahovima. Tokom života nailazimo na razne poteškoće, emocionalni problemi vremenom rastu, ređaju se sloj po sloj, i tako pokriju osnovni uzrok problema. Tako i lečenje mora biti slojevito. Može biti neprijatno odmah ići u dubinu, pogotovo ako osoba nije spremna da se odmah suoči sa tolikom promenom. Zato se tretira ono stanje koje je svesno, ono što se trenutno jasno vidi. Kada se to otkloni pojaviće se sledeći sloj koji se tretira, i tako sve do osnovnog uzroka problema. 

 

Bahove cvetne esencije nežno pomažu u postizanju harmonije i ravnoteže na svim nivoima našeg Bića.

 

Dakle, metod dr Baha je:

 

* holistički – uzima u obzir svakog čoveka kao unikatno delo prirode, čiji su telo, um i duh u stalnoj međusobnoj interakciji, kao i u interakciji sa svetom koji ga okružuje
*komplementaran – može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa nekim već započetim lečenjem, bez ikakvih ometajućih uticaja  *nenasilan – suptilnost pripreme samih cvetnih preparata, kao i načina na koji se ponovo uspostavlja izgubljena ravnoteža.

Bahove kapi neguju vaše Biće na emotivnom nivou. Pomažu da postanete radosni, autentični, spontani i u harmoniji sa sobom.