Šta još treba da znam? - EQ Centar
sterilitet, infertilitet, neplodnost, vantelesna oplodnja, psiholoski aspekti steriliteta, lecenje neplodnosti, lecenje steriliteta, psihologija, psihoterapija, muski sterilitet, zenski sterilitet, muska neplodnost, zenska neplodnost, psiholog beograd, na putu do roditeljstva, sansa za roditeljstvo, put do bebe, roditelji, roditeljstvo, psihoterapija beograd, psiholog zvezdara. psihoterapija zvezdara, trauma gubitka, tuga, spontani pobacaj, inseminacija, donacija jajnih velija, spermatozoidi, spermogram, spermokultura, azospermija, policisticni jajnici, endometrioza
351246
post-template-default,single,single-post,postid-351246,single-format-standard,theme-moose,eltd-cpt-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Šta još treba da znam?

Nedostatak informacija predstavlja dodatni izvor stresa za parove koji se suočavaju sa dijagnozom steriliteta ili su u procesu lečenja neplodnosti. Parovi uglavnom dobiju informacije koje se tiču medicinskih postupaka i procedura kroz koje treba da prođu na svom putu do roditeljstva, ali vrlo često izostane savet da se obrate i stručnom licu, psihologu ili psihijatru, kako bi dobili i psihološku pomoć/podršku.

 

Neplodnost je teška i boli.

U prethodnom postu sam započela priču o krizi (možete da pročitate ovde) i napisala sam da je uslov za nastanak krize postojanje neke kritične/krizne situacije (spoljašnje okolnosti) koja može biti veoma stresna ili traumatizujuća za pojedinca, porodicu ili grupu ljudi. Takva krizna situacija pokreće određene reakcije (subjektivne doživljaje) koji se mogu javiti neposredno, za vreme samog događaja, ali i kao odgođene reakcije na taj događaj.

 

Neplodnost predstavlja kriznu situaciju

 

Sterilitet predstavlja međugeneracijsku porodičnu razvojnu krizu,
s obzirom da onemogućava kretanje para, ali i ostalih članova porodice,
ka narednoj fazi bračnog i porodičnog života (npr. „proširenje porodice“)
(Daly, 1999).

 

Sterilitet se definiše kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon najmanje godinu dana redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa. Uglavnom se dijagnostikuje posle 12 meseci neuspešnog pokušavanja začeća ako je žena mlađa od 34 godine, ili nakon šest meseci ukoliko je žena starija od 35 godina ili ima istoriju ponavljanih pobačaja (WHO, 2014).

Sterilitet predstavlja biopsihosocijalni fenomen, čiji su medicinski, psihološki i sociokulturni aspekti nerazdvojni. Biološki aspekti odnose se na fizičke uzroke i medicinske intervencije koje su neophodne za lečenje. Psihološki aspekti podrazumevaju različite emocionalne, kognitivne i bihejvioralne reakcije osobe. Socijalni aspekti uključuju promene u interpersonalnim odnosima, stigmatizaciju osoba sa sterilitetom i činjenicu da je još uvek u mnogim sredinama ovo i dalje tabu tema. S obzirom da dijagnoza i tretman steriliteta utiču na psihički, partnerski, socijalni, profesionalni, duhovni i finansijski aspekt života, naglasak je na holističkom pristupu (Omu & Omu, 2010; Milovanović, 2018).

 
 

Kriza: razvoj krize

 

Obično nastaju iznenada i neočekivano, a uvek su povezane sa osećajem gubitka kontrole. Izazivaju preplavljenost osećanjima i konfuznost, čime je narušena unutrašnja ravnoteža, a osećaj ranjivosti je veoma izražen. Najčešće se javljaju vrlo jaki osećaji straha, tuge, osujećenja, bespomoćnosti, napetosti. Konfuznost se odražava na izmenjeno opažanje, nemogućnost odlučivanja i koncentracije, zaboravnost…

 

Kriza je kratka psihička pometnja koja se događa s vremena na vreme osobama
čiji životni problemi u datom trenutku prevazilaze njihove kapacitete.
Džerald Kaplan

 

Emocionalne i kognitivne reakcije dovode do dezorganizacije ponašanja, pa osoba čini besmislene radnje, psihomotorno je uznemirena, javljaju se problemi sa spavanjem, naglo se menjaju odluke ili se ne čini ništa i sl.

Razrešenje krizne situacija nastaje za 4 do 6 nedelja; nakon toga se uspostavlja nova ravnoteža uz smanjeni, isti ili poboljšani nivo funkcionisanja.

 

 

 

Više o programu podrške – Na putu do roditeljstva možete da pročitate OVDE

Upitnik Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju koje sprovodimo na katedri za psihoterapiju o psihološkim aspektima steriliteta, možete da popunite upitnik OVDE

 

 


© Autorsko delo: Mirjana Ćoso
Izvor teksta: predavanja prof. dr Dedić G.
Za preuzimanje teksta kontaktirajte autora